Dagboek van een kwartjesraper (1)

kermistilburg2015fotoProloog:
Vorig jaar was de totale opbrengst van mijn dagelijkse geldschraapochtenden op de kermis € 9,63 + wat andere juttersvondsten (zie http://www.kodelaat.nl/uncategorized/tilburgse-kermis-dagboek-van-een-kwartjes-raper-9/ )
Uit twee suikerspinstokjes en een stukje ijzerdraad had ik een schraapstokje samengesteld voor de moeilijk bereikbare plekken. Dit attribuut heb ik zorgvuldig bewaard voor de ronde van dit jaar. Met de ervaring van vorig jaar begin ik deze ronde eens wat vroeger.

Tilburg, 18 juli, 06.35

Vorig jaar begon ik meestal op z’n vroegst ergens na zevenen, maar nu ben ik erin geslaagd om mijn lamlendige gestel rond half zeven in beweging te krijgen. En met succes.
Op de heenweg vaag ik in één keer mijn record van vorig jaar weg als ik in de Bisschop Zwijssenstraat een nagenoeg onverfrommeld briefje van 20 vind.
En kort daarop levert een rondje over de nostalgische kermis mij een briefje van 5 op.
Op het Koningsplein gevolgd door een hierbij wat pover afstekend, maar toch ook niet onaardig muntstuk van 50 cent.
Ik besef daarbij wel dat het voor de lezers tamelijk onuitstaanbaar gaat worden als het me de hele tijd zo mee blijft zitten. Die schlemielige schraaptocht met af en toe een stuiver en op hoogtijdagen een euro, dat deed ‘t ‘m vorig jaar.
Het succes van wat men in comedytermen noemt de lovable loser
Nu dreigt het echter een nogal eentonige winners-story te worden, waarbij de gunfactor daalt wanneer het fortuin toeneemt.
Moge het voor de lezers een schrale troost zijn dat ik op het Piusplein weer afzak naar een ouderwetse zo-2014-vondst van 20 cent.
Waar het Piusplein overgaat in de Heuvelring scoor ik echter alweer 50 cent.
Bij het terras van Mercure komt daar nog een schamele 10 cent bij. Wat op hoogte van Mercure natuurlijk te verwachten valt. Hoe chiquer de clientèle, hoe kleiner de fooien. Of, om eens een ander horecagezegde aan te halen: villawijk op het terras, weinig fooien in de kas.
Hoewel hierna een oude voetblessure begint op te spelen, wil ik het toch niet opgeven. Na enige voetmassage betreed ik, gesterkt door mijn vliegende start, de Schaarse Stuiver-zone van het NS Plein en de Besterdring.
Waar het ‘m in zit heb ik nog nooit kunnen verklaren, maar vanaf de tunnel valt er zelden wat te rapen.
Ook vandaag is het in dit gebied weer archaïsch afzien.
Geen rooie rotcent vandaag. Alleen één vondst in de categorie welvaartsresten: een lippenbalsem van Jack’s Casino. Over verkeerd gokken gesproken.
De vergeefse Besterdbewandeling wordt nog verzacht als ik op de terugweg op het Piusplein nog een 10 cent-muntstuk vind dat ik op de heenweg blijkbaar over het hoofd gezien heb.
Het werk van een kwartjesraper is nooit klaar.
Morgen meer. Hopelijk.

Eerste tussenstand:

€ 26,40 + een lippenbalsem.

 
 
 

Facebooktwitterlinkedin