Biografie

LEVEN & WERKEN

Wees gerust, ik ga u niet alles vertellen wat ik gedaan heb. Die eindeloos lange scroll wil ik u besparen. En om het kort te houden heb ik gewoon al veel te veel gedaan.
Maar even relatief beknopt:

Opleiding

Men begint een c.v. meestal bij de opleiding. In mijn geval is die opleiding de praktijk; je zou wel kunnen zeggen dat ik sinds de vroege jaren tachtig (van kinds af aan dus eigenlijk) aan intensieve zelfstudie doe. Een echte autodidact dus.

Om mij zelf als dichter en/of theatermaker bij te blijven spijkeren en aan te blijven scherpen volg ik echter van tijd tot tijd workshops annex masterclasses. Zoals bij het Amsterdams Kleinkunst Festival (4 masterclasses van George Groot, gekoppeld aan de bekroonde liedteksten in de Tekst & Muziek-wedstrijd, zie verderop onder het kopje De prijzen), bij BKKC (masterclass Maria Goos over scenarioschrijven) en bij M-Lab (2x Dick van den Heuvel, Marije Gubbels, Paul Eenens, Paul de Munnik, Job Gosschalk, Marcel Sijm, Eric van Tijn, Theo Nijland, Koen van Dijk, Jeroen Sleyfer).

Informeel heb ik ook veel gehad aan jarenlange correspondentie met Ivo de Wijs en incidentele correspondentie met Joost Prinsen en Drs. P. Daarnaast heb ik in het radioprogramma Andermans Veren (zie verderop hier onder het kopje Radio) de masterclasses van George Groot nog tweemaal in verkorte versies over mogen doen in de rubriek Het Klasje van George.

De performer

Ik debuteerde in 1990 als dichter/performer. Omdat mensen de wijze waarop ik mijn teksten aan elkaar praatte al gauw met stand up-comedy gingen vergelijken, noemde ik mijn wijze van voordragen Stand Up Poetry. Deze term wordt in de wereld van de Poetry Slam en Spoken Word nog steeds gebruikt.

De publicaties

In 1991 bracht ik mijn eerste dichtbundel uit. Dit zou tot en met 2010 een jaarlijkse traditie worden. Van 2004 tot en met 2015 schreef ik wekelijks een actueel snelsonnet voor www.gedichten.nl 

Een spin-off van deze rubriek was de jaarlijkse oudejaarsshow in snelsonnetten, die ik van 2008-2015 verzorgde in boekhandel De Drvkkery (Middelburg), samen met Coenraedt van Meerenburgh.

Verder publiceerde ik o.a. in Brabants Dagblad, Dagblad van het Noorden, het afscheidsnummer van KortVerhaal en op kalenders van uitgeverij Nijgh & Van Ditmar en uitgeverij Contact. Kinderpoëzie publiceerde ik in Okki, Querido’s Poëziespektakel en de laatste jaren in het tijdschrift Dichter van de Stichting Plint.

Ook stond ik met enkele verhalen in het literaire voetbaltijdschrift Hard Gras.

Radio

In 2003 werd er al eens een gedicht van mij voorgedragen in het radioprogramma Nachtlicht van de NCRV (NPO Radio 1), maar sinds 2010 duik ik als dichter of verteller regelmatiger op bij landelijke radiozenders. Aanvankelijk enkele keren bij Q Music. In De Nacht van het Goede Leven (KRONCRV, NPO Radio 1) las Adeline van Lier tijdens het WK Voetbal 2014 wekelijks voor uit mijn gedichtencyclus over dit toernooi. In De Jannen (Powned, ook NPO Radio 1) droeg datzelfde jaar John Jansen van Galen een gedicht van mij voor. In 2015 werd een Tour de France-gedicht van mij geciteerd bij Radio Tour de France (NOS, NPO Radio 1).  In 2018 was ik als dichter te gast in Zomerveren!, de zomereditie van Andermans Veren (AVROTROS, NPO Radio 5). Ik was toen deelnemer aan Het Klasje van George, een masterclass o.l.v. George Groot.

In 2019 verzorgde ik voor Andermans Veren een zesdelige documentaireserie over pianist/entertainer Huub Martron, die in 2021 in een uitgebreidere versie terugkeerde als podcast voor Andermans veren Extra.

Deel 1 van podcast over Huub Martron: Achter deze link

Deel 2 van podcast over Huub Martron: Achter deze link

Datzelfde jaar keerde ik ook in Zomerveren! weer terug in zowel Het Klasje van George als met een optreden als dichter.

Dichtersoptreden in Andermans Veren/Zomerveren!: Achter deze link

Daarnaast ben ik op NPO Radio 5  sinds 2019 geregeld te horen in Ron Wacht op de Nacht (Omroep MAX), met een gedicht of een verhaal.

Gedicht + gesprekje met Ron Brandsteder in Ron wacht op de Nacht: Gedicht Aan mijn zevende jaar uit Querido’s Poëziespektakel

Ander gedicht uit Ron wacht op de Nacht: Kermisgedicht Knuffelbeer

Ook verzorg ik voor Andermans Veren Extra regelmatig een podcast over obscure kleinkunstonderwerpen. Naast het al genoemde item over Huub Martron verzorgde ik ook afleveringen over August de Laat, ranzige sexplaten en Wim Kersten.

Deel 1 van podcast August de Laat: Achter deze link

Deel 2 van podcast August de Laat: Achter deze link

 

Sinds 2010 treed ik als dichter vrijwel jaarlijks tijdens de Tilburgse Kermis op voor Kermis FM, dat via verschillende kanalen zowel lokaal als landelijk te ontvangen is. Ik kan daarbij zowel in radio- als tv-programma’s opduiken.

De prijzen

Buiten de al eerder genoemde bekroonde liedteksten op het Amsterdams Kleinkunst Festival zie pagina theater behaalde ik als dichter prijzen of ereplaatsen bij o.a. de Willem Wilmink Dichtwedstrijd, de Driek van Wissen Sonnettette Competitie (2x) en de Plantage Poëzieprijs. Op het Drents Open Dicht werd ik in 2009 tot festivaldichter uitgeroepen.

De theatermaker

Over mijn theaterwerk is het nodige terug te vinden op de desbetreffende pagina link. Ik vermeld bij deze wel dat ik zowel voor kleinkunst schrijf als voor toneel en muziektheater. Daarnaast zowel voor het amateurcircuit als voor het beroepscircuit. Tot de artiesten die mijn werk uitvoerden behoren o.a. Pia Douwes, Tony Neef, Stanley Burleson, Ellen Evers, Doris Baaten en Ronnie Tober.

De andere dingen

Op deze site ligt de nadruk op mijn werk als dichter en theaterschrijver, maar ik doe nog meer. Van mijn andersoortige schrijfactiviteiten wil ik speciaal noemen mijn projecten met illustrator Linda van Erve. Ze illustreerde de verhalen uit mijn bundel ‘Stadsgezichten van Tilburg’ [zie webshop]. Ook ontwierp zij het logo voor mijn festival . Samen maakten we voor de Amsterdamse universiteitskrant Ad Valvas de strip ‘Tamara’. Een  ander gezamenlijk project was de strip ‘Vicky In Business’, over de avonturen van een onverschrokken dappere jonge ondernemer.