Onopvallend onwaarschijnlijk nieuws

Als ik een nieuwsfeit zie dat ik het waard vind om te bedichten, begin ik daar vaak meteen aan, om het dan dezelfde dag al te plaatsen. Wat ik afgelopen vrijdag zag, heb ik even laten liggen. Niet alleen omdat ik veel weg was die dagen, maar ook omdat ik het even wilde laten bezinken.
Vrijdag, 29 mei, werd namelijk bekend gemaakt dat in Canada op 93-jarige leeftijd Vladimir Katriuk was overleden. Katriuk, al sinds 1951 woonachtig in Canada, was een van de meestgezochte nazi-kopstukken ter wereld en werd om controversiële redenen door Canada gevrijwaard van uitlevering.
Maar diezelfde dag werd ook bekend gemaakt dat op 97-jarige leeftijd was overleden Wim van Norden, in de oorlog mede-oprichter van Het Parool, dat toen een verzetskrant was.
Dat uitgerekend deze twee mannen op dezelfde dag om dezelfde reden nieuws waren vond ik zo wonderlijk, dat ik er iets mee wou…(bronnen: nos.nl)

Onwaarschijnlijk

Twee oude mannen stierven op dezelfde dag
Het is althans dezelfde dag bekend geworden
Eén heette Katriuk, de andere Van Norden
Men gaf van beiden in de kantlijn wat verslag

De ene stond voor slachting en voor massamoord
Eén van de laatste boemannen uit barre tijden
De ander bleef dat soort nu juist met vuur bestrijden
Al zat dat vuur vooral in het geschreven woord

Twee strijdenden aan beide kanten van de lijn
Eén man van bloedvergieten en één van de rede
De een moest vluchten in het tijdperk van de vrede
De ander zou sindsdien een held voor ‘t leven zijn

Twee uitersten, op één dag van ons weggenomen
Zo staat de dood voor onwaarschijnlijk samenkomen

****
Met dichten op maat kan ik veel toevoegen aan uw symposium, congres of welk evenement u dan ook organiseert. Die ene invalshoek over dat ene onderwerp geeft een extra dimensie aan een event. Dichten op maat kan reflecteren en amuseren, afgemaakt met een stand up-achtige presentatie. De gedichten worden ter plekke geschreven in ambachtelijke rijmschema’s. Meer hierover op http://www.kodelaat.nl/dichten-op-maat/

Facebooktwitterlinkedin