Dagboek van een kwartjesraper (9)

Gisteren verliet ik u bij een tussenstand van € 17,16. Maar gisterenavond vond ik, op weg naar de kermis, nog eens een stuiver. Nu kun je erover discussiëren of zo’n ontdekking tot de officiële kwartjesraaproute gerekend mag worden. Maar daar ik hier de kwartjesraper ben, bepaal ik ook de wetten van het kwartjesrapen. En volgens mijn wet valt alles wat ik op, op weg naar of terugkerend van de kermis vind onder kwartjesraapopbrengst. Rapen is immers rapen, of je dat nou doet om zeven uur ‘s ochtends of om zeven uur ‘s avonds. Derhalve staat de tussenstand bij aanvang van mijn finale raaptocht op € 17,21.

Tilburg, 31 juli 2016, 07.30

Niet overdreven vroeg en niet overdreven laat. Een geschikt tijdstip om mijn schraaptocht van dit jaar af te sluiten. Grande finale, anti-climax, status quo…het kan alle kanten op deze laatste dag.
De twee muntstukken van 50 cent die ik op Bierhalhoogte vind dragen een belofte van een Grande Finale in zich, maar ik blijf voorzichtig.
Het is niettemin lekker sprokkelen vandaag. Zelfs de doorgaans zo vruchteloze Korte Heuvel schenkt mij vijftig cent. Voor het einde van de Heuvelring ben ik de dagopbrengst van gisteren al gepasseerd en begin ik zowaar vertrouwen te krijgen in het behalen dan wel passeren van de 20 euro-grens. Als ik aan het begin van de altijd lastige NS-plein/Besterdring-zone op mijn knieën moet om een stuiver onder een attractie vandaan te schrapen temper ik mijn optimisme weer wat, maar het is ongelooflijk wat mij daarna overkomt. Liefst tweemaal vind ik op de Besterdring een hele euro. Ook daarvoor moet ik op het vochtige wegdek op de knieën teneinde het met mijn schraapstokje naar me toe te harken, maar ik heb ze wel te pakken. Zo bereik ik voor deze editie mijlpaal na mijlpaal: de hoogste dagopbrengst op de Korte Heuvel, de hoogste dagopbrengst op de Besterdring, de hoogste dagopbrengst van deze kermis. De vraag is welke mijlpalen er nog meer te behalen zijn in deze fortuinlijke finale. 
De zestig euro-opbrengst van vorig jaar is een utopie. Maar wellicht valt er eindelijk in de Spoorzone wat te rapen dat die ene hatelijke stuiver van de hele kermis aldaar overtreft. Dat zou ook een mijlpaal wezen. Maar nee. De Spoorzone blijkt wederom geen spilzone en stoot de Korte Heuvel overtuigend van diens troon af. Met één geraapte stuiver tijdens de hele kermis is de Spoorzone de karigste kwartjesraaproute ooit.
Ook de mijlpaal van dat ene bankbiljet wordt dit jaar niet gehaald. De route gaat gestaag door met een muntstuk hier of daar om te eindigen met het gedegen bedrag van € 5,92. En wederom zo’n lichtblauw consumptiemuntje waarvan ik niet weet waar ik het moet inwisselen. En wederom een werkende balpen. Een BIC nog wel.
Ook de 25-euro-limiet zit er dus net niet in, maar er moet ook wat te wensen overblijven. De kermis geeft en de kermis neemt. En vandaag gaf de kermis mij een waardige finale.

De eindopbrengst is € 23,13 + twee onduidelijke consumptiemuntjes+ twee balpennen die het goed doen + twee fiches voor een nostalgische kermisattractie.

Facebooktwitterlinkedin