Dagboek van een kwartjesraper (3)

schraapstokjefotoTilburg, 20 juli 2015, 05.50

Ik ga vandaag vol goede moed op pad, want ik heb -om in marktkoopmanstermen te spreken- al handgeld. Tijdens een korte kermiswandeling raapte ik gisterenavond buiten dienst namelijk al 45 cent op.
Nu is het natuurlijk discutabel of het geld dat ik buiten de officiële ochtendroute om vind meetelt, maar kermisterrein is kermisterrein en de heenweg en de terugweg horen daar ook bij.
De stuiver die ik gisteren op weg naar de buurtsuper opraapte tel ik dan weer niet, al ben ik het lot daar even dankbaar voor.
In elk geval kan ik de moraal van mijn opbrengst als kwartjesraper b.d. goed gebruiken, want het komt maar langzaam op gang vandaag.
Na mijn start op het Koningsplein duurt het tot aan het terras van Meesters voor ik mijn eerste stuiver vind. De Paleisring en zelfs het Piusplein, toch altijd goed voor 1 à 2 muntjes, leveren me niks op.
Het zal tot aan de Heuvelse Kerk duren tot ik een tweede stuiver vind. Een maagdelijk blinkend ogend exemplaar. Dat dan weer wel.
Zo’n karige tocht leidt tot zinsbegoochelingen. Wat in de verte een 50 cent-muntje leek, blijkt het afgebroken rondje van een gele tonic-stamper.
En platgetrapte Flügeldopjes met de binnenkant naar boven hebben dezelfde kleur als een Euro-munt. Indien ik geen kwartjesraper was geweest, was ik nooit tot deze vaststelling gekomen.
Gelukkig hebben die dopjes niet het formáát van een Euro, maar ze hebben toch iets onverdraaglijks. Om nog maar te zwijgen over de flyers van tafelgoochelaar Hens van Amelsvoort. Dat zijn vouwblaadjes die voor de ene helft op een briefje van 20 en voor de  andere helft op een briefje van 50 lijken. Ik ken ze al jaren, maar ik moet voor de zekerheid tóch kijken of het een echte is. Het zou immers niet mijn eerste bankbiljet zijn deze kermis.
En dan nadert weer het altijd lastige sluitstuk van de route: de Nada-niche van het NS Plein, gevolgd door de Blutboulevard van de Besterdring.
Maar niets zo onberekenbaar als de route van een kwartjesraper.
Aan het begin van het NS Plein vind ik voorwaar een Euro. Ik moet er weliswaar voor hurken en ‘m met mijn schraapstokje onder een attractie vandaan krabben, maar dat is inherent aan dit oude ambacht.
Bij de Krakauertent scoor ik 2 cent en voor de tweede opeenvolgende dag schraap ik 10 cent onder de Happy Hour vandaan.
Uiteindelijk maak ik op de terugweg nog een relatieve klapper als ik op het Koningsplein onder de Air Race Bungee alsnog een 2 euro-stuk ontwaar. 
Dankzij een opening tussen deze attractie en Toontje’s Ballenbar weet ik ‘m te bemachtigen en tel ik mijn zegeningen weer voor vandaag.
Daarmee is de dagopbrengst na een moeizame start toch nog € 3,67.
Voharding wordt altijd beloond voor de echte kwartjesraper.
Morgen meer. Hopelijk. 

Tussenstand: € 31,92 + een lippenbalsem.

Facebooktwitterlinkedin