Dagboek van een kwartjesraper (1)

Tilburg, 22 juli, 07.05

Vanochtend besloten om het toch weer te gaan doen. Om reeds rond 06.00 op pad te zijn lukt me nog niet, maar dat gaat vanzelf naarmate ik er verder in groei deze week.
Ik begin zoals meestal in het Stadhuisstraatje. Dan heb ik het dagelijkse commentaar van de nachtwakers vast gehad. Die bewakers zitten er altijd al vanaf 04.00 uur en laten graag zien wat zij al geraapt hebben. Een heerlijk dagelijks demotivatietraject.
,,Jullie zijn nou eenmaal altijd vroeger”, zeg ik tegen ze. ,,Maar ik ga hier niet om twaalf uur al beginnen.”
,,Oh, maar je kunt nou nog wel wat vinden hier”, relativeert een van de bewakers. ,,Soms moet je hier honderd keer gelopen hebben voordat je het ziet.”
Het zou de filosofie van de kwartjesraper kunnen zijn. Ware het niet dat ik elk stuk maar een, of hoogstens twee keer beloop. Want ik bestrijk het hele terrein. Terwijl zij alleen dat stukje Stadhuisstraat uitkammen.
Het verschil tussen de 100 meter en de marathon.
Op het Willemsplein scoor ik mijn eerste stuiver, op het Piusplein mijn tweede.
Dat is wel eens beter geweest, maar in deze tijden van elektronisch betalen mag je zelfs het vorige jaar niet als norm nemen. En ik weet dat het kermisterrein de kwartjesraper onverwacht genadig kan zijn.
Dat blijkt op de Heuvelring. Ik moet mij ver over de omheining van een terras heen bukken, maar dan heb ik ook 10 cent. Wat toch een verdubbeling van de voorlopige dagopbrengst is. In het licht van de aanvang van de expeditie is dat tamelijk royaal.
En het zal niet bij een vertweevoudiging blijven. Want nóg wat verder op de Heuvelring valt mij twee euro toe. Een vertienvoudiging dus.
Dat geeft mij de kracht om de immer lastige Besterdring en de nog armzaliger Spoorzone tegemoet te gaan.
De Besterdring is meestal karig, maar vandaag zelfs dat niet. Nog geen stuiver.
Ook de Spoorzone, ingestoken vanaf de Besterd, belooft traditiegetrouw weinig. Maar aan het einde, als ik al ver in het Spoorlaangedeelte zit, vind ik toch nog 10 cent. Naar Spoorzonebegrippen is het een uitschieter, zo niet een record.
Als bonus vind ik op mijn weg terug in het struikgewas op de Heuvelring tot slot een balpen die het nog doet. Daarvan heeft een schrijver er nooit genoeg.
Een eerste dag vol relatieve meevallers.

Morgen meer. Hopelijk.

Eerste tussenstand: € 2,30 + een balpen die het nog doet.

Facebooktwitterlinkedin