Beknopt verslag Willem Wilmink Dichtwedstrijd + het gedicht

Gisteren was het dan zover. In de bibliotheek van Almelo werd bekend gemaakt wie de Willem Wilmink Dichtwedstrijd 2014 zou winnen. Zoals te doen gebruikelijk is werd dit niet zomaar ineens verteldWillem Wilminkprijsuitreikingfotowillemwilminkwedstrijdoorkonde2014Willemwilminkwedstrijdjuryrapport2014. Na de nodige inleidende praatjes interviewde Ted van Lieshout (gastdichter van de vorige keer) Tjitske Jansen (gastdichter van deze keer). Daarna trad Tjitske Jansen samen met Jeroen Zijlstra op, daarna  las Wilmink’s weduwe Wobke enkele gedichten van de naamgever voor, gevolgd door gastdichters van vorige edities zoals Patty Scholten, Ivo de Wijs, Jan Boerstoel, Jan J. Pieterse, wederom Ted van Lieshout en Gerard Haverkort. Er deed zich nog een spannend moment voor toen Ted van Lieshout aangaf dat hij niet wist dat hij ook nog werd geacht iets voor te dragen en dus ook niets bij zich had. Nu hoeft dat in een bibliotheek waar men toch wel wat enige Van Lieshoutjes op voorraad zal hebben geen probleem te zijn, maar Tjitske Jansen voorkwam een tijdrovende speurtocht door een exemplaar van Ted’s laatste boek uit haar koffertje te halen, dat ze had meegenomen om te laten signeren.  Daarna was het pauze, daarna kwam er weer een inleidende toespraak en dààrna werden dan de bekroonden bekend gemaakt, te beginnen bij nummer 10 en dan aflopend (of zo u wilt oplopend) naar nummer 1. Dat is natuurlijk een zenuwslopende toestand voor elke genomineerde, omdat je in principe elk moment genoemd kunt worden. Ik mocht vijf keer die spanning ervaren en mocht daarna opgelucht mijn vijfde prijs in ontvangst nemen. Dit uit handen van Ivo de Wijs, die zichzelf ter plekke tot bloemenmeisje had gebombardeerd teneinde organisatrice Ellen Lamberts te ontlasten.   

Gezien het sterke deelnemersveld mag ik mijn vijfde plaats als zeer eervol beschouwen. De tien bekroonden zijn geselecteerd uit 191 inzendingen, dus ook daar kun je mee thuiskomen. En met het juryrapport ook. De eerste prijs was voor Rineke Janssen en haar gedicht, alsmede de andere bekroonde gedichten zijn te vinden achter deze link:

http://www.omroepalmelo.nl/artikel/4700/Rineke_Janssen_wint_Wilmink_dichtwedstrijd.html

Mijn eigen gedicht is natuurlijk hier ook te vinden: 

In alles

De huizen zijn gewoon opeengehoopte stenen
Die net zo goed ook elders hadden kunnen staan
Maar toch: al zijn het stenen met dezelfde genen
Ze doen wat verderop volkomen anders aan

Die éne lege kerk, die éne torenhaan
De tegels in de stoep zelfs dragen alle sporen
Van alles wat ik mocht zien komen en zien gaan
Niet per se van belang, maar wel van ooit tevoren

Hier lijkt de lucht zelfs nog bij elk gebouw te horen
Al geldt zo’n ondervinding vast alleen voor mij
Ik voel me als de stad waarin ik ben geboren
Maar dat is elke uitleg lang en breed voorbij

Het is een onverwoestbare ontastbaarheid
Al raak ik aan concrete beelden steeds meer kwijt

Met dichten op maat kan ik veel toevoegen aan uw symposium, congres of welk evenement u dan ook organiseert. Die ene invalshoek over dat ene onderwerp geeft een extra dimensie aan een event. Dichten op maat kan reflecteren en amuseren, afgemaakt met een stand up-achtige presentatie. De gedichten worden ter plekke geschreven in ambachtelijke rijmschema’s.

Facebooktwitterlinkedin